Motiváció? Lépj egyet hátra mindentől.

Vállalkozóként nem ritka a folyamatos tenni akarás. Mindig van min dolgozni, mindig van egy következő megvalósításra váró ötletünk, és közben persze a működtetésre, a mindennapi feladatokra is koncentrálnunk kell. Be kell látni, hogy nem mindig tudunk ugyanolyan energiával nekiülni a teendőinknek. Vannak élvezetes és kevésbé élvezetes részei is a vállalkozás építésnek. Míg egyes időszakokban nagyon motiváltak vagyunk, addig néha bizony az is megesik, hogy egyáltalán nem érezzük magunkban a lendületet, a tenni akarást.

Ez utóbbi időszak időről-időre bekövetkezik – főleg akkor, ha nem adunk magunknak szabadságot, és csak dolgozunk heteken, hónapokon át megállás nélkül, vagy ha a világ helyzete nem igazán ad lehetőséget a visszatöltésre –, és ilyenkor nagyon frusztráló tud lenni vállalkozni. Ha te most épp egy motiválatlan időszakban vagy, akkor olvass tovább, mert segítek, hogy mit csinálhatsz abban az esetben, ha elvesztetted a motivációdat.

Talán az egyik legfontosabb feladatunk vállalkozóként, hogy fenntartsuk magunkban a lelkesedést, hiszen ez kihatással lesz mindenre, amit a vállalkozásunkon belül teszünk. A jó hír az, hogy megvan mindenünk ahhoz, hogy tegyünk a motiválatlanság ellen. Egy kis tudatos kikapcs, egy kis szembenézés, tervezés, és máris visszahozhatjuk a lelkesedésünket, hogy újra rajongjunk a vállalkozásunkért. Nézzük azt az 5 tippet, amik nekünk már beváltak, és amiket már ma megtehetsz te is annak érdekében, hogy visszaszerezd a motivációdat.

Tipp 1 – Nincs olyan, hogy valaki mindig és 100%-ban motivált

Szóval ne aggódj, nem lógsz ki a sorból, ha most pillanatnyilag nem érzed a motivációt! Teljesen normális, hogy te sem vagy mindig motivált. Az élet folyamatos mozgásban van. Könnyű és nehéz időszakok mindig lesznek, hiszen ez egy duális világ, és így van benne egyensúly.

Természetes, hogy ezekre valahogyan mindenképp reagálni fogunk, de a cél az, hogy megtanuld felismerni és elfogadni az időszakok törvényszerű váltakozását, és törekedni arra, hogy minél kevésbé billentsen ki téged az egyensúlyból az, hogy érzed, nem vagy motivált.

Tipp 2 – Lépj egyet hátra mindentől

Nekünk sokszor az segített a nehezebb időszakokban a motivációnk vagy éppen az életkedvünk visszaszerzésében, ha kiszakadtunk abból a munkakörnyezetből, amiben általában lenni szoktunk. Ilyenkor érdemes eltávolodni kicsit attól a légkörtől, amiben az időd többségét töltöd. Mozdulj ki, fedezz fel egy szép helyet, ahol van tér, és érhetnek új ingerek. Egy sétával egybekötött piknik, a kedvenc kávézód terasza vagy egy erdei séta, aminek a végén megpihensz egy padon. A legjobb, ha néhány napra elutazol és félreraksz mindent. Ilyenkor tehermentesíted az elmédet, hiszen olyan dolgokra tudsz így koncentrálni, amik által visszatöltheted magad.

De ha nem megoldható az utazás, akkor tudsz tenni a motiválatlanság ellen otthon is. Készíts el egy bögre kávét vagy teát, és vonulj el a lakásod egy olyan részére, ami nem emlékeztet a munkára. Fogj egy üres papírt, és kérdezd meg magadtól, hogy mi működik most jól a vállalkozásodban és mi az, ami nem.

A szembenézés az első lépés a megoldás felé. Ha látod, mi okozza a frusztrációdat, akkor lehetőséget adsz magadnak arra, hogy változtass a helyzeteden.

Lehet, hogy pont olyan dolgok miatt vesztetted el a motivációdat, amiket rendszeresen csinálnod kell, de nem élvezel. Biztos, hogy kell csinálnod ezeket? Azért lettél vállalkozó, hogy a saját szabályaid szerint építhesd a businessed és élhesd az életed. Találd meg mik azok a pontok, amiket nem élvezel, és változtass rajtuk! Legyél magaddal őszinte, és meglátod, megkapod a saját válaszaidat! 🙂

Tipp 3 – Olvass el egy inspiráló könyvet

A következő tipp, hogy olvass el egy olyan inspiráló könyvet, ami rávilágít arra, hogyan tudod kiaknázni a benned rejlő lehetőségeket. Most itt nem is egy motivációs könyvre gondolok, sokkal inkább a spirituális (ha nincs ellenedre) vagy önfejlesztő kategóriából érdemes választanod valamit.

Rengeteg olyan könyv van, amik emlékeztetnek arra, hogy milyen nagyszerűek vagyunk, milyen nagyszerű képességekkel rendelkezünk, melyek nagy részével a legtöbb ember egyáltalán nincs is tisztában, vagy ha mégis, időről-időre megfeledkezik róla.

Saját magunkon is tapasztaljuk, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az egyszerű tényről, hogy csupán az, hogy mire fókuszálunk, minek adunk teret és energiát, képes teljesen más megvilágításba helyezni dolgokat és ezáltal körülményeket. Hiszen a legtöbb minket körülvevő tapasztalás csak a bennünk lévő állapot fizikai megnyilvánulása. Ezt megértve, amit mi hoztunk létre, azt hatalmunkban áll meg is változtatni egy pillanat alatt.

Szóval, ha motiválatlan vagy, mindenképp találj egy könyvet, ami megszólít, és kezdd el olvasni! Ki tudja, talán pont találsz benne valamit, amitől máris derűsebben fogod látni a helyzetedet. Egy üzenet, egy gondolat, ami segít előremozdulni, új lendületet szerezni.

Tipp 4 – Tarts egy Vízió Sessiont

A negyedik dolog, ami segíthet egy motiválatlan időszakban, hogyha tartasz egy Vízió Sessiont, amikor egyszerűen csak elvonulsz újra egy papírral és tollal, és megkérdezed magadtól:

  • Mit akarok igazán?
  • Mit akarok elérni?
  • Hová tartok a vállalkozásommal?
  • És miért is lettem vállalkozó?

Ez már csak azért is egy nagyon jó gyakorlat, mert segít letisztázni, miért is lettél vállalkozó, mi fontos számodra. Tudni fogod, mik azok a célok, eredmények, amik miatt reggel izgatottan tudsz kikelni az ágyból, mert egy újabb nap vár rád, amikor ezek elérésén dolgozhatsz.

Itt most csak egyszerűen érezd jól magad, ne helyezz magadra semmilyen nyomást, amikor vizionálod a céljaidat. Csak hagyd áramolni a gondolatokat, és írd le, mit érzel. Bármekkora célt álmodhatsz, a lényeg, hogy ez tényleg a sajátod legyen, ami izgatottsággal tölt el, amit tényleg szeretnél elérni.

Ha nem csináltál még ilyet korábban, akkor egy kis időre szükséged lesz, mire az elméd megengedi magának, hogy bármilyen álmot megfogalmazzon. De hidd el, meg fogsz nyílni, és kapcsolódni fogsz az álmaiddal anélkül, hogy azt gondolnád közben, hogy ezek elérhetetlenek számodra. Ez egy fontos lépés afelé, hogy be tudd fogadni őket.

A motivációnk gyakran visszatér, hogyha hagyunk magunknak időt, hogy újra kapcsolódjunk a víziónkkal, amiért anno úgy döntöttünk, hogy vállalkozók leszünk. Ezt érdemes rendszeresen megtenned, mert a motivációt könnyű elveszíteni, amikor benne vagyunk a mindennapi teendőkben, hiszen ilyenkor megfeledkezhetünk arról, miért is csináljuk az egészet.

Fogadd szeretettel ingyenes Vision Workbookunkat, melyet azért terveztünk, hogy társad legyen és vezessen a saját Vízió Sessionöd megtartásában.

A célunk nem kisebb a munkafüzettel, mint hogy új lendületet adjunk neked az élet és vállalkozás megvalósítása felé, amire igazán vágysz. Kattints ide, és szerezd meg a Workbookot!

Tipp 5 – Maradj mozgásban

Az ötödik tipp, amit meg akarok veled osztani az az, hogy mozgásban kell maradnod. Tudatosítsd magadban, hogy az álmaid és a vállalkozásod fontos számodra annyira, hogy küzdj értük! A vállalkozói út nem mindig van motivációval kikövezve, nem mindig van meg a szenvedély aziránt, amit csinálsz, gyakran vannak frusztráló tényezők, de tudnod kell, hogy érdemes menni előre.

Néha szükséges, hogy erőt vegyünk magunkon és tegyük a dolgunkat, hogy növekedhessen a vállalkozásunk. A sportban is így működik vagy bármilyen tudás elsajátításában, ahol gyakran kicsit meg kell erőszakolnunk magunkat a célért, és az út sok részen rázós lesz, de aztán nagyon hálás leszel magadnak, amikor célba érsz.

A természet is tudja, hogy a mozgásban van az energia. Néha pont úgy tud visszatérni a motivációnk, hogyha tesszük a dolgunkat, és vannak pici eredményeink, amik újra feltöltenek minket.

+1 Tipp – Dolgozz ki egy cselekvési tervet a következő célod megvalósítására

Végül a motivációnk visszaszerzésére egy több szempontból is hatásos gyakorlat, ha megtervezed egy következő célod elérésének cselekvési tervét, majd elkezded megvalósítani. Az, hogy tudod merre tartasz, és hogyan fogod elérni a célodat, rendkívüli magabiztosságot fog adni, ami által a motivációd is visszatér.

Szóval ha úgy érzed, elfogyott a motivációd, akkor a fenti tippek megismerése után kelj fel és rázd meg magad! Tervezz meg egy kis kikapcsolódást az elméd és a lelked számára, majd tedd a dolgod, mert ahogy a motivációdat egy kis időre elvesztetted, úgy most vissza is tudod szerezni.

Nilla

„Hiszem, hogy mindannyian képesek vagyunk megvalósítani az életet, amire igazán vágyunk, és hiszem, hogy ennek az autentikusság a kulcsa.”